Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2023. máj. 26.
IKK

    Interaktív vizsga

    Míg az írásbeli érettségi vizsgák mindenhol befejeződtek, rendben zajlanak az innovatív szakmai vizsgák.

    Interaktív vizsga

    Befejeződtek az írásbeli vizsgák az összes technikumban, ahol ugyanazokból a tantárgyakból, ugyanazon a szinten adtak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban – jelentette be közleményben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

    A közismereti tantárgyak mellett idén mintegy 33 ezer diák érettségizett szakmai ismeretekből is. A legnépszerűbb vizsgatárgy a technikumokban idén az informatika volt, amelyből 4809 diák tett vizsgát. Közgazdasági ismeretekből 2818 tanuló adott számot tudásáról, ami a második legmagasabb szám. A harmadik helyen a rendészeti és közszolgálati ismeretekből vizsgázók állnak, akik száma idén 2016 volt. Emellett változatlanul magas az egészségügyi, közlekedési, vagy turisztikai ismeretekből vizsgázók száma is. A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is.

    A magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez és a munkahelyek háborús időben való megvédéséhez még több kiválóan képzett mesteremberre van szükség minden ágazatban. A 2020-ban indult öt éves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá vált a szakképzés, amely úgy biztosít egyszerre lehetőséget egy megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzésére, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is. Az új szakképzési rendszerben folyamatosan emelkednek az oktatói bérek és nő a szakképzésbe jelentkezők száma. Ma már a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben. Míg tavaly 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, az idén ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben – fogalmazott a szaktárca.

    Újdonság, hogy Idén már teljesen elektronikusan zajlanak az elméleti szakmai vizsgák. A KIM kiemelte: az idei tanév végén már teljes mértékben elektronikusan, interaktív formában zajlanak a szakmai elméleti vizsgák minden tantárgy esetében. Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé, a kiértékelések gyorsabbá válnak. A szakképző intézmények felkészültek az infrastrukturális korszakváltásra, és mindenhol rendelkezésre állnak az interaktív vizsgáztatáshoz szükséges tantermek, számítógépek és a nagysebességű internetelérés. Csak a kifutó rendszerű szakmák képeznek kivételt az innovatív vizsgarendszer alól. A májusi bevezetést több tesztidőszak is megelőzte, legutóbb februárban mintegy ötezer tanuló vizsgázott számítógép előtt. Jelenleg már minden szakmában zajlanak az interaktív vizsgák az ország egész területén.  A tapasztalatok pozitívak, a feladatok kitöltése mindenhol zökkenőmentesen zajlott.

    A legtöbben idén villanyszerelő szakmában vizsgáztak (2220 fő), a második legnépszerűbb a szakács szakma (1709 fő), míg a harmadik helyen a pénzügyi-számviteli ügyintéző áll (1404 fő). Emellett sokan vizsgáznak kereskedelmi értékesítő, hegesztő, gépjármű-mechatronikai technikus és cukrász szakmákból is. Az elméleti interaktív vizsgákat a 2020-ban bevezetett projektvizsga forma egészíti ki, amely az új szakképzési rendszerben már egy komplex gyakorlatorientált számonkérést jelent projektfeladatok megvalósításán keresztül – hangsúlyozta közleményében a minisztérium.

     

    Forrás: KIM

    Kép: Shutterstock

     

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Érettségi utáni szakképzés a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum iskolánkban

    Érettségi utáni szakképzés a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum iskolánkban

    A Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum által meghirdetett érettségi utáni, iskolarendszerű képzések a 2022/2023. tanévre.

    2022. máj. 13.
    Győri SZC
    Továbbtanulási lehetőségek a szakképzésben érettségi után

    Továbbtanulási lehetőségek a szakképzésben érettségi után

    Nem vettek fel az egyetemre? Tanulj tovább a szakképzésben! Összegyűjtöttük a szakmatanulás előnyeit, hogy megkönnyítsük a döntést.

    2022. júl. 25.
    IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.
    Kreatív szakmai sportnap

    Kreatív szakmai sportnap

    Országos sportágazati szakmai napot tartottak az adyvárosi Győri SZC Sport és Kreatív Technikumában.

    2024. ápr. 15.
    Győri SZC | Győr+ Média


    KIMIKK
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Győri Szakképzési Centrum

        9024 Győr, Nádor tér 4.

      • Telefon: +3696203361

        E-mail: info@gyoriszc.hu

        OM azonosító: 203037

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


      2024Győri Szakképzési Centrum