Ugrás a fő tartalomra

9024 Győr, Nádor tér 4.


+3696203361

Széchenyi 2020

Hírek


2022. nov. 10.
Győri SZC | Kisalföld
 • ünnepség
 • évforduló
 • Bolyai

Időkapszulát helyeztek el a 125 éves iskolában Mosonmagyaróváron

Új időkapszulát helyeztek el csütörtökön a mosonmagyaróvári Győri SZC Bolyai János Technikumban, a 125 éves jubileumi ünnepségsorozat keretében.

Időkapszulát helyeztek el a 125 éves iskolában Mosonmagyaróváron

1896-ban tették le a Herczeg Zsigmond műépítész által megtervezett épület alapkövét. Durvay Antal pozsonyi építési vállalkozó irányításával egy év alatt elkészült az iskola, amelyet 125 évvel ezelőtt, 1897. november 7-én avattak fel.

A növekvő tanulólétszámnak megfelelően – átalakításokkal – a 10 tantermet idővel 14-re bővítették, így egy ideig az iparostanonc-iskola tanulóit is ott oktatták. Az idők folyamán számtalanszor változott a név is – Magyaróvári Magyar Királyi Állami Elemi Iskola, I. számú Állami Általános Fiúiskola, majd 1972-ben a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő iskola Kapu Lajos nevét vette fel. A ma már a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó mosonmagyaróvári oktatási intézmény 1990 óta viseli a világhírű matematikus, Bolyai János nevét.

A jubileumi ünnepségsorozat elején kibontották a 100. évfordulón elhelyezett időkapszulát, s csütörtökön újat helyeztek el, benne többek között a mostani diákok üzeneteivel és a Kisalföld napilappal. A rendezvényen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

Iskolát a jövőnek építünk. Ezt a szép épületet is, amelynek alapkövét 1896-ban tették le, s amelyet 1897. november 7-én adtak át a diákseregnek – emelte ki Nagy István, aki szerint az elmúlt egy és egy negyed évszázad azt bizonyította, hogy minden vihar, minden trauma ellenére talpon maradt az iskola, sokak emlékezetében él olyan felnevelő helyként, ahol a kis palántákból az életben helyt álló embereket neveltek.

Dr. Nagy Frigyes egykori földművelésügyi miniszter az intézmény valamikori tanulójaként emlékezett meg a diákévekre: "1945-ben kerültem az iskolába, mi is ugyanilyenek voltunk: jókedvűek, vidámak, pedig a második világháborút követően nem volt könnyű az élet". Hozzátette: "Amíg iskola van, lesz remény: becsüljük a tanítókat."

Az általános és középiskolás diákok műsorukban megidézték a múltat, egészen a jelenig. – A Bolyai szellemiséget hamar megéreztem, megtanultam, hogy fontos e pályán a felkészültség, a szakmai elhivatottság fontos, de még fontosabb a gyerekek szeretete – emelte ki Bernáth Rita, a Bolyai-technikum igazgatója, hozzátéve, hogy ez a szellemiség, ez az összetartó erő, mindig átsegítette a nehézségeken. Az intézményvezető köszönetet mondott a támogató közösségnek, kollégáinak is.

További képek az ünnepségről itt tekinthetőek meg: GALÉRIA

Forrás, fotó: Kisalföld.hu

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Kiváló kamarai partnerségért díj Gede Eszter kancellár részére

Kiváló kamarai partnerségért díj Gede Eszter kancellár részére

„Kiváló kamarai partnerségért” díjat kapott Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja.

2024. máj. 14.
GYMSM KIK
Rugalmas tanulási utak

Rugalmas tanulási utak

Orientációs évfolyam a Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskolában.

2024. máj. 6.
Győri SZC
Igazgatói pályázat

Igazgatói pályázat

Igazgatói pályázati felhívás

2024. máj. 3.
Győri SZC


KIMIKK
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Győri Szakképzési Centrum

   9024 Győr, Nádor tér 4.

  • Telefon: +3696203361

   E-mail: info@gyoriszc.hu

   OM azonosító: 203037

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001178


  2024Győri Szakképzési Centrum